
Ochrona ziemniaka przed wirusami
dr inż. Jerzy Osowski, IHAR - PIB, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie
Choroby wirusowe są jedną z głównych przyczyn złej jakości sadzeniaków oraz mają negatywny wpływ na jakość bulw użytkowanych przy innych kierunkach uprawy. W Polsce powierzchnia upraw nasiennych od kilku lat utrzymuje się na poziomie około 7 tysięcy hektarów. Duże nakłady ponoszone na uprawę ziemniaków oraz ryzyko wynikające ze zmieniających się warunków pogodowych w pewnym stopniu ograniczają wymianę materiału sadzeniakowego na plantacjach ziemniaka. Częstotliwość wymiany sadzeniaków waha się od 2 lat (uprawy na frytki, chipsy) do 8 a nawet 10 lat w gospodarstwach małych (1-2 ha). Do częstszej wymiany sadzeniaków oprócz wymagań rynku przyczynia się także fakt, że duża liczba odmian znajdujących się w Krajowym Rejestrze Odmian o CCA to odmiany o dużej wrażliwości na wirusa PVY, który szybko doprowadza do degeneracji odmian oraz obniża plonowanie.
Ograniczanie szkodliwości chorób wirusowych polega na wykorzystaniu wszystkich metod zalecanych w integrowanej uprawie, a w szczególności:
- wybór stanowiska pod uprawę. Musi ono być wolne od organizmów kwarantannowych (rak ziemniaka, mątwik, bakterioza pierścieniowa, śluzak, niszczyk ziemniaczak). Przerwa w uprawie na tym samym polu powinna wynosić co najmniej 4 lata, a także na tym polu nie mogą poprzedzać uprawę ziemniaka tytoń i pomidory. Niewskazana jest uprawa na glebach lekkich i piaszczystych, gdzie przy deficycie wody występują korzystne warunki do rozwoju parcha zwykłego, alternariozy ziemniaka oraz wirusa PVY,
- uprawę ziemniaków na sadzeniaki najkorzystniej jest zlokalizować w strefach sprzyjających uprawie,
- nawożenie dostosować do potrzeb odmiany i kierunku jej uprawy. W przypadku upraw nasiennych niewskazane jest stosowanie zbyt wysokich dawek nawożenia azotowego. Zbyt wysokie dawki azotu zwiększają ryzyko porażania się wirusami,
- stosować zdrowy, kwalifikowany materiał sadzeniakowy. Wybór odmiany dostosować do lokalnych warunków glebowo-klimatycznych oraz w przypadku upraw nasiennych do stref degeneracji wirusami,
- prowadzenie selekcji negatywnych. Ich zadaniem jest usunięcie z plantacji roślin z objawami wirusów, czarnej nóżki, rizoktoniozy, czy roślin zamieszanych. Aby uzyskać wysoką skuteczność selekcji negatywnej zalecane jest kilkukrotne jej wykonanie: I zabieg, gdy rośliny osiągną wysokość 15 do 20 cm, II zabieg – 2 tygodnie później, III zabieg – podczas pełni kwitnienia, IV zabieg – 2-3 tygodnie później, gdy zachodzi taka konieczność,
- chemiczne zwalczanie mszyc jako wektorów wirusów. Do wykonania tego zabiegu możemy stosować jeden z zarejestrowanych aficydów. Zabieg taki jest konieczny na plantacjach nasiennych i skutecznie ogranicza porażanie się roślin wirusem PLRV. W przypadku ochrony plantacji przed wirusem Y większą efektywność ochrony uzyskamy stosując oleje mineralne (np. Olemix 84 EC, Ikar 95 EC, Sunspray 850 EC) w mieszaninie z jednym z aficydów o długotrwałym działaniu. Zabiegi, szczególnie odmian podatnych rozpoczynamy, kiedy na plantacji znajduje się 50% wschodów.
Zwalczanie chorób wirusowych po objawach jakie powodują jest trudne. Charakterystyczne objawy infekcji wirusowych na roślinach to: zwijanie, marszczenie się lub zniekształcanie liści, opadanie liści, karłowatość roślin, mozaiki i chlorozy liści. Objawy chorób wirusowych możemy także obserwować na bulwach i są to tzw. wzory nekrotyczne. Nasilenie objawów jest uzależnione od rodzaju infekcji (pierwotna, wtórna), czy porażenie obejmuje jednego czy więcej wirusów, podatności odmian.
Odporność odmian na wirusy PVY, PLRV i PVM (wg IHAR-PIB Oddz. Jadwisin)
Odmiana |
Typ kulinarny |
Odporność na wirusy |
Odmiana |
Typ kulinarny |
Odporność na wirusy |
||||
Y (PVY) |
L (PLRV) |
M (PVM) |
Y (PVY) |
L (PLRV) |
M (PVM) |
||||
Odmiany bardzo wczesne |
Odmiany średnio wczesne |
||||||||
Berber |
B* |
7 |
7 |
5 |
Astana |
B-BC |
8 |
|
|
Denar |
AB |
3-4 |
5-6 |
|
Asterix |
B |
5 |
3-4 |
2-3 |
Fresco |
B |
7NTN** |
7 |
4-5 |
Bojar |
B-BC |
9 |
|
|
Impala |
AB |
5 |
5 |
4 |
Cekin |
BC/C |
5NTN |
5-6 |
3 |
Impresja |
A-AB |
4 |
6 |
2 |
Dali |
AB-B |
5-6 |
5-6 |
|
Irys |
B |
3-4 |
5-6 |
|
Ditta |
B |
5-6NTN |
7 |
4 |
Justa |
B/BC |
5-6 |
4 |
3-4 |
Finezja |
BC |
9 |
7 |
8Rm*** |
Lord |
AB |
5-6 |
5-6 |
|
Folva |
B |
4-5 |
5-6 |
3 |
Miłek |
BC |
7NTN |
7 |
4 |
Gardena |
|
7 |
|
|
Pierwiosnek |
|
7 |
5-6 |
|
Honorata |
BC |
5-6 |
5-6 |
|
Riviera |
A-AB |
8 |
|
|
Ibis |
|
7 |
5 |
3-4 |
Ruta |
|
8 |
|
|
Irga |
B |
7 |
8 |
5 |
Surmmia |
AB-B |
6 |
5 |
5 |
Irmina |
|
8 |
|
|
Tacja |
B |
3-4 |
|
|
Jurata |
B-BC |
8 |
5-6 |
|
Tonacja |
AB |
9 |
|
|
Jurek |
B-BC |
9 |
5-6 |
|
Werbena |
B |
9 |
|
|
Kolia |
|
6 |
7 |
2 |
Viviana |
AB |
8 |
|
|
Laskara |
B-BC |
5-6 |
5-6 |
|
Odmiany wczesne |
Lech |
B-BC |
9 |
|
|
||||
Altesse |
AB |
3-4NTN |
3-4 |
|
Malaga |
B-BC |
9 |
7 |
|
Amora |
BC/B |
4NTN |
6-7 |
3 |
Manitou |
AB-B |
3-4 |
|
|
Augusta |
B |
5NTN |
8 |
3 |
Mazur |
BC |
7 |
7 |
|
Bellarosa |
B |
5-6 |
8 |
|
Mila |
BC |
5-6 |
7 |
5 |
Bila |
B |
7 |
6 |
4 |
Oberon |
AB |
9 |
5-6 |
|
Bohun |
B |
3-4 |
5-6 |
|
Orchestra |
AB |
8 |
3-4 |
|
Carrera |
B |
3-4 |
3-4 |
|
Otolia |
AB |
7 |
7 |
|
Gwiazda |
B |
7NTN |
7 |
|
Sagitta |
B |
9 |
3-4 |
|
Hetman |
AB |
8 |
|
|
Sante |
B |
9 |
6 |
3 |
Ignacy |
B |
7 |
7 |
|
Satina |
B |
5NTN |
7 |
4 |
Innowator |
B/BC |
4 |
5-6 |
3 |
Tajfun |
BC/B |
7 |
7 |
2-3 |
Ismena |
|
8 |
|
|
VR-808 |
BC |
3-4 |
3-4 |
|
Lady Claire |
BC |
4 |
4 |
2 |
Zebra |
|
4NTN |
5 |
4 |
Lady Rosetta |
BC-C |
3-4 |
|
|
Żagiel |
|
6-7NTN |
|
|
Latona |
B |
5 |
6 |
4 |
Odmiany średnio późne |
||||
Lawenda |
B |
9 |
|
|
Bryza |
BC |
5NTN |
7 |
5 |
Longina |
B-BC |
7 |
|
|
Eurostar |
B-BC |
3-4 |
5-6 |
|
Madeleine |
B |
8 |
|
|
Fianna |
BC |
5NTN |
7 |
5 |
Magnolia |
B-BC |
9 |
|
|
Jelly |
B |
5 |
5 |
|
Michalina |
B |
7 |
3-4 |
|
Odmiany późne |
||||
Owacja |
B/BC |
9 |
7 |
|
Salto |
|
5NTN |
7 |
3 |
Stokrotka |
B-BC |
7 |
|
|
|
|
|
|
|
Vineta |
A/AB |
7NTN |
8 |
4 |
|
|
|
|
|
Odmiany skrobiowe |
|||||||||
Odmiany wczesne |
Widawa |
|
9 |
|
|
||||
Cedron |
|
6-7 |
6-7 |
3 |
Zuzanna |
|
9 |
5-6 |
|
Partner |
|
8 |
|
|
Odmiany średnio późne |
||||
Odmiany średnio wczesne |
Amarant |
|
9 |
|
|
||||
Boryna |
|
7 |
7 |
|
Ikar |
|
7 |
5-6 |
3-4 |
Glada |
|
7 |
5-6 |
3 |
Pasja Pomorska |
|
8 |
7 |
2 |
Harpun |
|
7 |
7 |
5 |
Odmiany późne |
||||
Jubilat |
|
7 |
5-6 |
|
Bzura |
|
9 |
5 |
3-4 |
Kaszub |
|
7 |
7 |
|
Hinga |
|
9 |
5-6 |
2 |
Kotwica |
|
8 |
|
|
Inwestor |
|
7 |
5-6 |
|
Kuba |
|
9 |
6-7 |
5 |
Jasia |
|
9 |
7 |
4 |
Mieszko |
|
8 |
|
|
Kuras |
|
9 |
3-4 |
|
Pasat |
|
9 |
5 |
4 |
Lawina |
|
6 |
7 |
3-4 |
Rumpel |
|
9 |
6-7 |
3-4 |
Pokusa |
|
7 |
5-6 |
|
Szyper |
|
9 |
5-6 |
|
Rudawa |
|
9 |
6-7 |
3-4 |
Torpeda |
|
8 |
|
|
Skawa |
|
9 |
7 |
3 |
*typ kulinarny: A – sałatkowy, B – wszechstronnie użytkowy, AB – sałatkowy do wszechstronnie użytkowego, BC – wszechstronnie użytkowy do mączystego, C – mączysty, D – bardzo mączysty **odmiany reagujące na szczepy PVYNTN nekrozami na bulwach; ***gen warunkujący odporność na wirus M ziemniaka