
Ziemniaki podejrzane o zakażenie Clavibacter sepedonicus do konsumpcji?
Nowe Rozporządzenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie środków zwalczania Clavibacter sepedonicus oraz Ralstonia solanacearum wprowadza nowe możliwości zagospodarowania ziemniaków podejrzanych o zakażenie bakterią Clavibacter sepedonicus. Okazuje się, że takie ziemniaki mogą być nawet przeznaczone do konsumpcji.
Zgodnie z zapisami rozporządzenia, możliwe będzie ich przeznaczenie do konsumpcji, jeśli zostaną sprzedane bezpośrednio od producenta do:
- podmiotów wpisanych do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych, zajmujących się magazynowaniem, pakowaniem, sortowaniem lub przemieszczaniem bulw ziemniaka na terenie Polski;
- podmiotów niewpisanych do rejestru, prowadzących sprzedaż detaliczną ziemniaków przeznaczonych do konsumpcji na potrzeby własne odbiorców.
Sprzedaż musi być potwierdzona fakturą. Ponadto, odbiorcy muszą spełniać następujące warunki:
- prowadzą sprzedaż w stałej lokalizacji (nie prowadzą sprzedaży obwoźnej i obnośnej, np. na targowiskach),
- nie sprzedają ziemniaków w ramach umów zawieranych na odległość (np. przez Internet),
- zapewniają bezpieczne unieszkodliwianie resztek powstałych podczas magazynowania, pakowania, sortowania lub transportu ziemniaków, tak aby wyeliminować ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii Clavibacter sepedonicus.
- Wprowadzone w przepisach zmiany mają na celu ułatwienie producentom zagospodarowania ziemniaków uznanych za prawdopodobnie zakażone bakterią, przy jednoczesnym zachowaniu wymogów bezpieczeństwa fitosanitarnego - podkreśliła Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa..
Rozporządzenie znajdziemy TUTAJ>>>KLIK