Tryb ciemny
  • środa, 24 Wrzesień 2025
Ziemniaki podejrzane o zakażenie Clavibacter sepedonicus do konsumpcji?

Ziemniaki podejrzane o zakażenie Clavibacter sepedonicus do konsumpcji?

Nowe Rozporządzenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie środków zwalczania Clavibacter sepedonicus oraz Ralstonia solanacearum wprowadza nowe możliwości zagospodarowania ziemniaków podejrzanych o zakażenie bakterią Clavibacter sepedonicus. Okazuje się, że takie ziemniaki mogą być nawet przeznaczone do konsumpcji.

Zgodnie z zapisami rozporządzenia, możliwe będzie ich przeznaczenie do konsumpcji, jeśli zostaną sprzedane bezpośrednio od producenta do:

  • podmiotów wpisanych do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych, zajmujących się magazynowaniem, pakowaniem, sortowaniem lub przemieszczaniem bulw ziemniaka na terenie Polski;
  • podmiotów niewpisanych do rejestru, prowadzących sprzedaż detaliczną ziemniaków przeznaczonych do konsumpcji na potrzeby własne odbiorców.

Sprzedaż musi być potwierdzona fakturą. Ponadto, odbiorcy muszą spełniać następujące warunki:

  • prowadzą sprzedaż w stałej lokalizacji (nie prowadzą sprzedaży obwoźnej i obnośnej, np. na targowiskach),
  • nie sprzedają ziemniaków w ramach umów zawieranych na odległość (np. przez Internet),
  • zapewniają bezpieczne unieszkodliwianie resztek powstałych podczas magazynowania, pakowania, sortowania lub transportu ziemniaków, tak aby wyeliminować ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii Clavibacter sepedonicus.

- Wprowadzone w przepisach zmiany mają na celu ułatwienie producentom zagospodarowania ziemniaków uznanych za prawdopodobnie zakażone bakterią, przy jednoczesnym zachowaniu wymogów bezpieczeństwa fitosanitarnego - podkreśliła Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa..

Rozporządzenie znajdziemy TUTAJ>>>KLIK