DMN dopuszczony w Wielkiej Brytanii
Po zeszłorocznych zezwoleniach dla Niemiec, Bułgarii i Hiszpanii, 1,4SIGHT (1,4-dimetylonaftalen lub DMN) środek hamujący kiełkowanie w przechowywanych ziemniakach otrzymał zezwolenie na stosowanie w Wielkiej Brytanii.
DMN został po raz pierwszy odkryty jako naturalna substancja lotna wydzielana przez ziemniaki. Jak donosi portal Potato Business, substancja nadaje się zarówno do sektora ziemniaków świeżych, jak i do przetwórstwa, we wszystkich rodzajach i warunkach przechowywania.
- To ważny krok naprzód dla brytyjskiego sektora ziemniaków - oświadczył Ajaya Jiny z Dorm Fresh. - Stosowany jako gorąca mgła, DMN nie tylko wypala kiełki, ale zatrzymuje ich powstawanie i wprowadza bulwy w stan uśpienia. Powoduje to mniejszą utratę wagi podczas przechowywania, a ziemniaki po wyjęciu z niego wyglądają prawie tak samo, jak w momencie ich wprowadzenia.
DMN po raz pierwszy został zidentyfikowany przez dr Harry'ego Duncana. Jest używany komercyjnie od 1996 roku. Obecnie jest zatwierdzony w 23 krajach europejskich, a także w USA, Kanadzie, Meksyku, Nowej Zelandii i Brazylii.
Ziemniaki są zwykle przechowywane w temperaturach od 8 do 12 stopni Celsjusza. Jest to najpowszechniejsza metoda długoterminowego (do sześciu do dziewięciu miesięcy) przechowywania ziemniaków. Zaletą przechowywania ziemniaków w temperaturze od 8 do 12 stopni Celsjusza jest zminimalizowanie gromadzenia się cukru w przechowywanych bulwach ziemniaka.
Krótkoterminowe (od trzech do czterech miesięcy) przechowywanie ziemniaków odbywa się tradycyjnymi metodami bez chłodzenia w krajach o klimacie subtropikalnym, subtropikalnym i tropikalnym na całym świecie.
Te krótko- i długoterminowe metody przechowywania sprawiają, że ziemniaki są bezpieczne nie tylko do spożycia, ale także do przetwórstwa. Jednak po zakończeniu naturalnego okresu spoczynku ziemniaka temperatury w tych metodach przechowywania sprzyjają kiełkowaniu i wzrostowi kiełków.
Przechowywanie w chłodni, ze względu na wysokie koszty często nie jest najbardziej opłacalną opcją. Dlatego środki tłumiące kiełkowanie są atrakcyjną opcją. W większości krajów rozwijających się bulwom ziemniaka podczas przechowywania po zbiorach towarzyszy gwałtowny spadek jakości bulw ziemniaka na skutek fizjologicznego procesu kiełkowania. Powoduje to zmiany masy ziemniaków, przyspieszenie oddychania i obniżenie jakości odżywienia.
Dlatego właściwe zarządzanie kiełkowaniem ma kluczowe znaczenie w przechowywaniu ziemniaków. Aby uniknąć kiełkowania bulw, długotrwałe przechowywanie i transport ziemniaków wymaga zachowania ich stanu spoczynku lub stosowania środków hamujących wzrost kiełków.